Tips voor sportclubs
Ook in de sportclubs ervaren kinderen prestatiedruk. Maar liefst 70 procent van de ouders zegt dat de club waar hun kind naartoe gaat prestatiegericht is (druk om wedstrijden te winnen, selectie op basis van prestaties van het kind). Wat ontspanning zou moeten zijn, krijgt dus ook een stressfactor. Ook hier heb ik enkele tips opgesteld die sportclubs kunnen gebruiken om de combinatie sport en school voor het kind aangenamer te ervaren.
De tips
1.Trainingsuren respecteren
Het is niet fijn voor kinderen wanneer een training bijvoorbeeld meer dan 15 minuten uitloopt. Sommige kinderen zijn al redelijk laat thuis, omdat ze een hele afstand moeten rijden om te trainen. Respecteer dus zeker het trainingsuur zodat de kinderen tijdig in bed liggen.
2.Invoeren van afwezigheidsbriefjes (max 3) zonder officieel dokkersattest
Geef kinderen bijvoorbeeld 3 jokers (soort van afwezigheidspapiertje) dat ze kunnen inzetten wanneer ze teveel schoolwerk hebben of voor een andere reden afwezig zijn. Met die jokers, hoeft het kind zich niet te verantwoorden waarom hij een training heeft gemist en hoeft het kind ook niet op de bank te starten, wat je vaak bij teamsporten ziet wanneer een kind een training heeft gemist.
3.Samenwerken met de school om het vervoer naar de sportclub te organiseren
Dit kan door middel van 'carpooling'. Er zijn verschillende mogelijkheden: kinderen kunnen samen rijden van school naar de sportclub of de jonge topsporter kan meerijden met een kind dat in de nabijheid van de sportclub woont. Of iemand van de sportclub gaat naar school om de jonge topsporter(s) op te pikken en naar de club te brengen.
4.Focus als trainer op het proces en niet op het einddoel (zie het sportdagboek)
Door gebruik te maken van het sportdagboek kan de trainer meer zicht krijgen op de ontwikkeling van het kind zowel op school als thuis en dus de training gerichter aanpakken
Complimenteer het kind op het harde werk, en geef niet alleen feedback op het eindresultaat. Laat zien aan het kind dat de eindbestemming mooi is maar dat de reis en de ervaring veel mooier is.
5.Leren van tegenslagen (zie bijlage: sportspiegel)
Het gebeurt wel eens dat het kind een wedstrijd verliest of buiten een selectie valt. Maar hieruit moet het kind leren. Bijvoorbeeld je kan de speler een sportspiegel geven waarbij het kind 1 sterk punt krijgt van de trainer en 1 werkpunt. Het is de bedoeling dat kinderen, deze spiegel ergens plaatsen bij hun thuis. Voor ze gaan trainen of een wedstrijd gaan spelen analyseren ze deze spiegel om. Aan de hand van de spiegel kan de sporter weten wat zijn kwaliteit is en waarin hij nog kan groeien. Het kind moet aan zelfreflectie durven doen aan de hand van de tips, die hij of zij krijgt van de trainer. En hij of zij zal voor zichzelf voorbeelden moeten uitwerken om zijn werkpunt aan te pakken en te verbeteren.
6.Stimuleer het optimisme van het kind
Wijs kinderen er niet telkens op dat de weg naar het einddoel nog lang is maar laat ze blij zijn wanneer ze een wedstrijd gewonnen hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe meer optimisme binnen een team, hoe groter de kans op winnen.
Dus leg vooral de focus op alles wat goed gaat.
(bron: Martin seligman)
7.Emotionele connectie
Laat als club zien dat het kind bij je terecht kan. Vraag regelmatig hoe het gaat of hoe het gaat op school. Toon interesse in het kind. Door een open communicatie maak je een goede verbinding met het kind en zal deze sneller opmerkingen aanvaarden. Succesvol coachen wordt gebouwd op vertrouwen.